Зөвлөгөө

Чихрийн шижинтэй болсон эсвэл болсон байж магадгүй үед заавал хийх ёстой шинжилгээнүүд

 Сүүлийн жилүүдэд манай улсад чихрийн шижин буюу хар яриагаар сахарын өвчин гэгддэг эмгэгийг тохиолдлын тоо огцом нэмэгдсэн. Үүнийг дагаад чихрийн шижин эмгэгийг дагасан олон луйвар гарах болов. Зарим хүн хүнийг сахарын өвчтэй байна гэх, зарим өвдөөгүй байна гэх. Зарим нь бүр эмчилгээ нь гарч ирээгү...

Давсны хэт их хэрэглээ нь ходоодны хавдар үүсгэхэд хүргэдэг

Дэлхийн эрүүл мэндийн байгууллагаас хүн хоногт 5-6 грамм давс хэрэглэж байхыг зөвлөдөг. Тэгвэл манай улсад  энэ тоо 2.5 дахин их гэсэн судалгаа бий. Давсыг хэтрүүлэн хэрэглэх нь ходоодны хорт хавдар үүсгэх гол хүчин зүйл болдог байна. Манай улсад жилд энэ өвчнөөр 800 гаруй хүн оношлуулдаг аж. Эн...

Сар шинийн баяраар зонхилон тохиолдох дараах эрсдлээс сэргийлээрэй

Уламжлалт сар шинийн баярын өдрүүдэд томуу, томуу төст өвчин, хоол болон архины хордлого, гэдэсний халдварт өвчин, осол гэмтэл, осголт, хөлдөлт зэрэг зонхилон тохиолдох эрсдлээс урьдчилан сэргийлэх зөвлөмжийг Нийслэлийн Эрүүл мэндийн газраас хүргэж байна.      ...

Лимон,улаан лооль нь цус төлжүүлдэг

Цусны улаан эс хэмжээнээс бага болоход хүний нүүр царай нь цонхийж, хөдөлгөөн багасаж, амархан уурлаж бачимддаг. Цус ихээр алдаж төмөр дутсанаас болж цус багадалт үүсдэг. Эдгээрээс төмөр дутсанаас үүссэн цус багадалт нь хүүхдүүд, охид бүсгүйчүүдэд илүү ихээр тохиолдоно. Иймээс төмөр агуулагдсан хү...

Томуу, томуу төст өвчнөөс урьдчилан сэргийлэх зөвлөмжийг хүргэж байна

Томуу, томуу төст өвчин нь вирүсээр үүсгэгддэг амьсгалын цочмог халдварт өвчин юм. Амьсгалын замын цочмог халдварт өвчин нь халуурах, толгой өвдөх, ханиалгах, хамраас нус гоожих, үе мөч, булчингаар өвдөх буюу ерөнхий хордлогын шинжээр илэрдэг. Ханиад томуу болон агаар дуслын замаар халдварладаг ...

Хоолны хордлогот халдвараас сэргийлнэ үү

Хоолны хордлогот халдвараас сэргийлнэ үү ХООЛ ХҮНСИЙГ ХУДАЛДАЖ АВАХДАА СОНГОЛТОО ЗӨВ ХИЙХ:  Хүнсний бүтээгдэхүүний хадгалалт, тээвэрлэлтийн горим баримталдаг дэлгүүр, үйлчилгээний газраас хүнсний бүтээгдэхүүнийг худалдан авах.   Хүнсний бүтээгдэхүүний үйлдвэрлэсэн он, сар, өдөр, хэрэглэх хугаца...

Хоол хүнсний хордлогоос сэрэмжлүүлэх зөвлөмж гаргав

Шинэ жилийн баяр дөхөж буйтай холбогдуулан албан байгууллага хувь хүмүүс баяр ёслолын арга хэмжээнд оролцох нь ихэсдэг. Гэвч чанарын баталгаагүй хоол, ямар нэгэн хүнсний бүтээгдэхүүн хэрэглэснээс болж хордсон хүмүүсийн тоо нэмэгддэг байна. Тиймээс Нийслэлийн мэргэжлийн хяналтын газраас хоол хүнсээр...

Өлөн элгэн дээрээ идэхэд хориотой хоол хүнс

Өглөө сэрмэгцээ өлөн элгэн дээрээ идэхийг хориглодог хоол хүнсний талаар хоол зүйч эрдэмтэд ийнхүү зөвлөж байна. Юуны өмнө гадил, таргийг өлөн элгэн дээрээ идэж болохгүй. Яагаад гэвэл гадил нь таны биеийн кальци, магнийн тэнцвэрт байдлыг алдагдуулж, зүрх судасны өвчлөлд хүргэж болзошгүй гэнэ. Харин...

Х.Цацалмаа: Нийт БЗДХ-ыг насны бүтцээр авч үзэхэд хамгийн өндөр хувьтай буюу 38,7%-ийг 15-24 насны залуусын дундах өвчлөл эзэлж байна

Бэлгийн боловсрол хүний амьдралд маш чухал байдаг. Ялангуяа өсвөр насны буюу 15-24 насны залуусын дундах БЗДХ-ын тохиолдол элбэг байгаа нь олны анхаарлыг татаад буй юм. Тиймээс Баянзүрх дүүргийн эрүүл мэндийн төвийн ДОХ, БЗДХ-ын зохицуулагч Х.Цацалмаатай энэ сэдвээр ярилцлаа. -Дэлхий нийтээрээ жил ...

Шинэ мэдээ

© 2019 Бүх эрх хуулиар хамгаалагдсан. ЦАХИМ ЭМЧ ХХК